Engraving and etching 1400 - 2000: A history of the development of manual intaglio printmaking processes - Stijnman, Ad (Archetype Publ. [u.a.], 2012)
Deze uitgebreide geïllustreerde studie concentreert zich op de ontwikkelingen in de manuele diepdrukprocédés. Het brengt in kaart wat er waar en wanneer gebeurde, en welk effect techniek had op het eindproduct - de prent. Het is een geschiedenis over mensen: hoe ze werkten en onder welke omstandigheden; hoe ze opgeleid werden en waar hun materialen vandaan kwamen; met wie ze communiceerden over hun beroep en hoe hun ideeën over kwaliteiten in de kunst de pratijk van het maken van grafiek stimuleerden. Het laat zien hoe nieuwe werkwijzen de stijl van prenten beïnvloedden, dat techniek en stijl na verwant zijn aan elkaar, en dat de één niet ondergeschikt is aan de ander. Dit boek gaat echter verder dan dat. Het beantwoordt een aantal technische vragen uit vroegere literatuur door nieuwe gedocumenteerde informatie te verschaffen en door te verwijzen naar informatie waar prentonderzoekers en grafici normaal niet naar kijken. Het naslagwerk voor verzamelaars, curatoren, conservatoren, prentkunstenaars en studenten in de prentgechiedenis