Leidinggeven in kunstmatige tijden - Harmsen, Maaike (Handelingen, 2025)
Nieuwe vormen van kunstmatige intelligentie (AI), de zogenaamde generatieve AI van moderne chatbots, zorgen voor verschuivende bakens in de samenleving op allerlei gebieden. In dit artikel wordt generatieve AI langs de verschillende aspecten van Dooyeweerds filosofie ontleed om een holistische en realistische visie te ontwikkelen op AI. De fysieke, maatschappelijke en morele uitdagingen komen zo helder naar voren. Elke van deze facetten beïnvloedt het beoefenen van leiderschap op verschillende manieren. Dit artikel focust vooral op hoe christelijk leiderschap dienstbaar kan zijn aan samenleving, kerk, politiek en bedrijfsleven.