Verschuivende vergezichten: De eredienst als spiegel van geloofsgemeenschap en maatschappij - Ommen, Armand Léon van (Handelingen, 2025)
Dit artikel vertrekt vanuit het onderzoek naar de impact van neurodiversiteit op het beleven van en vormgeven aan de eredienst, met speciale aandacht voor de uitsluiting die vaak wordt ondervonden door neurodivergente mensen. Het artikel onderzoekt welke dynamieken ten grondslag liggen aan die uitsluiting. Op die manier wordt de praktijk en maatschappelijke realiteit van de eredienst in dialoog gebracht met de theologische realiteit. Die laatste benadrukt eenheid in diversiteit, gegrond in Gods geven van Zichzelf in Jezus Christus, waarin de gemeente en haar leiders worden uitgenodigd om te participeren. Dit geeft liturgisch leiderschap een belangrijke rol in de inclusiviteit van de eredienst en van de gemeente.