Leiders als wegwijzers in identiteit - Barentsen, Jack (Handelingen, 2025)
Dit artikel beschrijft de belangrijkste dynamieken van geestelijk leiderschap in complexe kerkelijke landschappen. Begrippen als marginaliteit, liminaliteit en netwerken beschrijven de context waarin leiderschap wordt gepraktiseerd. Dit leiderschap wordt beoefend door het vormen van en gidsen in (collectieve) identiteit als de drijvende factor ofwel centrale dynamiek van leiderschap. Identiteitsleiderschap vormt, bewaakt, en viert de religieuze identiteit van de gemeenschap, en zorgt dat deze identiteit voeling houdt met de eigen traditie en met wat speelt in de samenleving. Daarmee zet dit artikel de toon voor de verdere bijdragen in dit nummer die dit verder uitwerken in specifieke aspecten of contexten van kerkelijk leiderschap.