Leiderschap voor kwetsbare gemeenschappen - Barentsen, Jack (Handelingen, 2025)
De artikelen in dit themanummer laten allemaal zien welk belang leiderschap heeft voor kwetsbare gemeenschappen. Wellicht waren er tijden waarin kerkzijn min of meer vanzelf sprak, hoewel dat historisch en theologisch nog maar de vraag is. In elk geval bewijst de praktijk van kerkzijn en geloven in het Westen vandaag dat kerkzijn aan alle kanten onder druk staat. Gemakkelijk kan van leiderschap dan gevraagd worden deze uitdagingen te pareren. De huidige onzekerheid en kwetsbaarheid kunnen de roep om een sterke leider en sterk leiderschap versterken. Dat is een trend die we in sommige landen in het Westen ook waarnemen. Is dat een onvermijdelijke respons op verandering en onzekerheid, of zijn er ook andere manieren van leiderschap die wellicht meer vruchtbaar kunnen zijn? In dit themanummer reflecteren we vooral over kerkelijke gemeenschappen. Welk leiderschap is hierin belangrijk en waarom?