Het woord is lichaam geworden: Geschiedenis en traditie in de theologie van Rowan Williams - Berlis, Angela (Tijdschrift voor theologie, 2014)
In dit nummer van Tijdschrift voor Theologie staat een bewerking van de tweede Edward Schillebeeckxlezing, uitgesproken door Rowan Williams op 13 december 2013 te Nijmegen. De theoloog, bisschop en dichter Rowan Williams, geboren in 1950 in Swansea, studeerde theologie in Cambridge en Oxford, alwaar hij ook zijn academische loopbaan begon. Die verruilde hij in 1991 voor een kerkelijke toen hij werd verkozen tot bisschop van Monmouth in Wales. In 1999 werd hij vervolgens aartsbisschop van de Kerk van Wales. Tussen 2002 en 2012 was hij de honderdenvierde aartsbisschop van Canterbury, de hoogste positie (als primus inter pares) binnen de wereldwijde Anglicaanse gemeenschap. Tegenwoordig is hij Master van Magdalene college aan de Universiteit van Cambridge en lid van het Britse Hogerhuis. Zijn geschreven werk bevat een veelheid aan genres, van poëzie en preken tot hoogstaande wetenschappelijke theologie. Als aartsbisschop liet hij zich uit over actuele kwesties, zoals kerk en homoseksualiteit, bisschoppelijke autoriteit van vrouwen, religie en wetgeving, oorlog en vrede, en de economische crisis. Hij schreef talloze boeken, onder andere over kunst en spiritualiteit, oosters-orthodoxe filosofie en theologie, Russische literatuur, dogmatiek, en over politiek en geschiedenis. Op 15 mei 2014 ontving Rowan Williams een eredoctoraat van de Radboud Universiteit Nijmegen.