Onrust die vrede geeft: Het religieuze leven als gehoorzaamheid - Borgman, Erik (Tijdschrift voor theologie, 2015)
Het religieuze leven binnen de Rooms-Katholieke Kerk krijgt vanouds vorm in orden en wordt gestructureerd door regels en constituties die het dagelijks leven soms rigoureus ordenen. Maar toen paus Franciscus toelichtte waarom hij 2015 uitriep tot ‘jaar van het religieuze leven’, wees hij op het ontregelende vermogen ervan. Hiermee zette hij een verrassend en belangrijk accent. In een bekend geworden interview met de jezuïet Antonio Spadaro noemde paus Franciscus religieuzen al ‘profeten’. En: ‘Profeet zijn betekent soms ruido veroorzaken, rumoer … of hoe zal ik het zeggen … profetie doet stof opwaaien, maakt lawaai, iemand zou zelfs kunnen zeggen: «het richt een zootje aan»’. In een bijeenkomst met de algemene oversten van religieuze instituten aan het begin van het jaar van het religieuze leven antwoordde de paus op de vraag wat hij van de religieuzen verwacht: ‘Schud de wereld wakker! Wees getuigen van een andere manier van doen, van handelen, van leven! Het is mogelijk om anders te leven in deze wereld’.