Tidegärden: Kyrkans böneskola - Robert F. Taft, S. J. (Svenskt gudstjänstliv, 2021)
Robert F. Taft, SJ (1932–2018) var amerikansk jesuit och liturgihistoriker. Han var arkimandrit i den unierade ryska katolska kyrkan och under åren 1975–2011 professor vid Påvliga institutet för orientaliska studier i Rom (Pontificio Institutio Orientale). Artikeln utgörs av kap. 21 och 22 i hans stora historik över tidegärdens historia, The Liturgy of the Hours in East and West: The Origins of the Divine Office and it’s Meaning for Today, vars andra, reviderade upplaga kom ut 1993. Översättning: Mikael Löwegren.