La creu com a símbol cristià. Una placa central de creu del taller de Llemotges - de Sanjosé i Llongueras, Lourdes (Miscel·lània litúrgica catalana, 2021)
L’article consta de dos apartats, en el primer dels quals se situa la creu en el seu context historicolitúrgic i es fa ressò de la seva importància en l’art cristià, antic i medieval. Se cita un passatge del Deuteronomi en el qual es planteja la mort dels condemnats a la creu, una mort que fou considerada indigna pels jueus, que per aquesta raó no acceptaren ni han acceptat el valor simbòlic de la creu. Com a resposta, sant Pau aixecà la veu per justificar la mort de Crist. A més, es tenen en compte altres textos d’escriptors cristians que defensen aquest posicionament. Així mateix, es valora la creu per redimir els homes segons els quatre evangelistes. En el segon apartat s’analitza una placa central de creu del taller de Llemotges de finals del segle xii. Es descriu la creu i es fa esment de la primera publicació en forma de dibuix l’any 1858, així com de la seva cronologia, la pertinença al taller de Llemotges i la seva gran qualitat artística. Finalment, es compara amb altres plaques de creu per tal desituar-la en el seu context.