Santa Maria de l'Estany i la consolidació d'una canònica agustiniana a principis del segle XIII - Masnou i Pratdesaba, Josep M. (Miscel·lània litúrgica catalana, 2021)
En aquest article seguim els diversos passos de la constitució de la canònica de Santa Maria de l’Estany, des de la reforma canonical de finals del segle xi fins a principis del segle xiii. El papa Innocenci III, l’any 1216, va reconèixer al prior Ramon de Gurb i a la comunitat la gestió independent del seu patrimoni respecte de la catedral de Vic. En aquest moment podem documentar la dotació de nous beneficis que va comportar la reestructuració de la capçalera de l’església de Santa Maria, la construcció d’un cor elevat, el claustre i la capella de Santa Cecília amb funcions parroquials.