Un témoin ancien de la première translation d'Eulalie Parmi les fragments de Vic (abev, fragm. X/30, BHL 2697). Note sur le dossier hagiographique de la Sainte Patronne de Barcelone - Peloux, Fernand (Miscel·lània litúrgica catalana, 2021)
Aquest article se centra en un fragment hagiogràfic de Vic que, en primer lloc, recull el testimoni de la passió dels sants Gener, Faust i Marcial de Còrdova (BHL 6841). Tot seguit, aquest fragment de finals del segle xi inclou el relat del trasllat de les relíquies d'Eulàlia a Barcelona a finals del segle IX (BHL 2697). El relat, conegut fins aleshores pels manuscrits dels segles XIV i XV, presenta en aquest fragment una variant important que permet identificar l'himne descobert pel bisbe Frodoí de Barcelona i el seu metropolità narbonès amb el que Quirze va compondre en honor de santa Eulàlia al segle VII. En l'article també s'ofereix un inventari dels altres testimonis del relat d'aquest trasllat, que serveix de base per a la nova versió que s'inclou en l'apèndix. Finalment, s'hi fan unes breus consideracions a l'entorn de la data exacta d'aquest esdeveniment i de les conseqüències que va tenir en la difusió del culte de la santa patrona de Barcelona. La història de la constitució del dossier hagiogràfic de santa Eulàlia mereix una recerca més aprofundida.