A signal witness? Hamilton meets Grundtvig (1849-50) - Bradley, S. a. J. (Grundtvig-studier, 2007)
A signal witness? Hamilton meets Grundtvig (1849-50)[Et førsteklasses vidne? Hamilton møder Grundtvig (1849-50)]Af S. A. J. Bradley I 1849-50 tilbragte Andrew Hamilton, en skotte fra Stirling, seksten måneder i Danmark med det formål at opleve dansk samfundsliv og kultur. Han medbragte introduktionsskrivelser til prominente personer i København, hvad der gjorde hans opgave lettere, fordi han gennem dem fik kontakt med mange andre betydningsfulde huse og kredse.Værd at navne her er professor N. L. Høyen, biskop J. P. Mynster, enkedronning Caroline Amalie, H. C. Andersen, baron Henrik Stampe af Nys. - og N. F. S. Grundtvig. Seren Kierkegaard vovede Hamilton ikke at give sig i lag med. Et udvalg af hans erindringer om disse møder giver os et indblik i hans dømmekraft og hans brugelighed som et samtidigt vidne, ligesom hans indvalg i det ansete Kongelige Nordiske Oldskriftselskab gør det. Skønt der kun eksisterer få bibliografiske data p. ham, og skønt han (naturligvis) ikke kender noget til Grundtvig eller Grundtvigianismen efter 1852, blev hans erindringer nedskrevet næsten omgående, og hans bog (publiceret 1852) kan anses for at v.re af lidt større værdi end de mere kendte erindringer af Edmund Gosse, publiceret i 1911.