Hal Koch, Grundtvig and the rescue of the Danish Jews: A case study in the democratic mobilisation for non-violent resistance - Borish, Steven (Grundtvig-studier, 2009)
Hal Koch, Grundtvig and the rescue of the Danish Jews: A case study in the democratic mobilisation for non-violent resistance[Hal Koch, Grundtvig og redningen af de danske jøder: Et case study i demokratisk mobilisering af ikke-voldelig modstand]Af Steven Borish Det danske folks mobilisering af en ikke-voldelig “kulturmodstand” mod den nazistiske besættelse (1940-1945) kulminerede i en redningsaktion, der fandt sted i efteråret 1943, hvor de lykkedes at fa bragt 7.220 af de omkring 7.800 jøder, som på det tidspunkt befandt sig i Danmark, i sikkerhed i det neutrale Sverige. I de aktiviteter, der blev iværksat efter invasionen den 9. april 1940 - specielt i løbet af sommeren 1940 og de følgende år - spillede den karismatiske leder Hal Koch, og gennem ham hans mindeværdige forgænger i det nittende århundrede, N. F. S. Grundtvig, en central rolle. Disse bemærkelsesværdige hændelser i Danmark bør indarbejdes ikke blot i dansk historieskrivning, men også i den verdensomspændende historieskrivning om demokratiske, nationale mål nået med ikke-voldelige midler.