Grundtvig and Tolkien on Beowulf: A comparative analysis - Busbee, M. B. (Grundtvig-studier, 2010)
Grundtvig and Tolkien on Beowulf: A comparative analysis[En komparativ analyse a f Grundtvigs og Tolkiens syn på heltekvadet Beowulf]Af M.B. Busbee I 1941 betegnede Kemp Malone J. R. R. Tolkiens nu berømte forelæsning Beowulf: The Monsters and the Critics (1936) som Grundtvig i nutidig klædedragt. I 1975 kommenterede Andreas Haarder Malones bemærkninger og hævdede, at Tolkiens konklusioner var hans egne. I stedet for at fortsætte skellet mellem studier af Grundtvig og Tolkien, hvoraf mange henkastet underforstår Grundtvigs indflydelse på Tolkien, er det på tide at revurdere de spørgsmål, der er involveret i Malones påstand og Haarders tilbagevisning.Derfor gennemfører denne artikel en analyse af Tolkiens udkast til hans forelæsning og en sammenligning af den trykte udgave af hans forelæsning og Grundtvigs kritiske kommentarer til digtet skrevet mellem 1815 og 1820.Analyserne foretages med henblik på at genoverveje følgende grundlæggende spørgsmål: Hvad vidste Tolkien om Grundtvig og hans kritik af digtet? Hvilke ligheder er der i de to mænds kritik af Beowulf digtet! Og vigtigst af alt: Trak Tolkien på Grundtvigs kommentarer, da han formulerede sit eget syn på Beowulf eller forsøgte han måske at svare igen?