The Deep Coinherence - Ge, Wen (Grundtvig-studier, 2015)
Den dybe sammenhæng. Et forsøg på at forståN.F.S. Grundtvigs holistiske vision Artiklen tager sit udgangspunkt i Grundtvigs udtryk “den dybe Sammenhæng”,som oversættes med “the deep coinherence”. Syndefaldet har i nogengrad ødelagt den dybe sammenhæng i Gud-menneske-naturen, isærhvad angår forholdet mellem Guds ord og menneskets ord. Grundtvigssynspunkt er, at menneskelivets utydelighed må få klarhed gennem inkarnationenaf det ord, som åbenbarer det sande billede af Gud i tro, håb ogkærlighed. Når den apostolske trosbekendelse lyder ved dåben, optages etmenneske i en levende menighed ved et ord, der bærer vidnesbyrd om enlevende tradition. På den måde bliver den kristne åndeligt forenet med Kristus og påbegynder det kristelige liv. Grundtvig tillægger også menneskeliveten selvstændig værdi. Med udgangspunkt i sin mosaisk-kristeligeantropologi slår han til lyd for, at det guddommelige-menneskeligeforhold viser sig i ordets fortsatte skabende proces uden for kristendommen.Hans opfattelse er, at dette er han enig med naturalisterne om. Vedsåledes at stadfæste betydningen af det naturlige skabte menneskelivstræber Grundtvig efter måder at vække åndeligt døde mod en længselefter evigheden, så de kan være rede til med frie levende menneske-ord atmøde Guds ord. Dette viser Kristi tilknytning til skabelsen. Der er snæverforbindelse mellem det skabende og det inkarnerede ord. Dette er dendybe sammenhæng mellem skabelse og genløsning i den historiske proces.