Grundtvig som stridsmand og polemiker - Thaulow, Vanja (Grundtvig-studier, 2019)
Denne artikel er baseret på ph.d.-afhandlingen Herrens Stridsmand. Retorisk kritikaf N.F.S. Grundtvigs teologiske polemik i perioden 1810-1825. Afhandlingen eren undersøgelse af Grundtvigs polemiske retorik i den såkaldt ‘bibelkristne’ periodeaf forfatterskabet, særligt årene 1810-1815. Undersøgelsen angår både denpolemik, der findes på tværs af genrer, og den egentlig polemiske genre stridsskriftet,som har været noget overset i forskningen. Jeg har valgt at udformeundersøgelsen som en retorisk analyse og kritik, fordi det moderne retorikfag haret stort og udviklet begrebsapparat, som er velegnet til at analysere de elementer,der er på spil i polemiske tekster: forfatterens selvfremstilling, publikumskonstruktion,argumentation og stil.1