Grundtvigs stand og rang - Møller, Jes Fabricius (Grundtvig-studier, 2024)
Det er sjældent, at Grundtvigs stand og rang behandles i den biografiske litteratur om ham. Når den gør, er det ofte noget upræcist, og stand og rang tillægges ikke synderlig værdi. Det er helt i tråd med den ældre Grundtvigs velkendte opgør med standsbegrebet, men dermed overses det, at det også var et opgør med den indplacering, som Grundtvig selv havde i standssamfundet. Denne placering havde afgørende betydning for valg af livsbane, uddannelse og ægtefælle. Endvidere vises det, at Grundtvig også sent i livet ikke kunne løsrive sig fra værdier, der var knyttet til rangs- og standssamfundet.