Filozoficzne elementy poznania kontemplacyjnego - Münter, Iwona (Analecta Cracoviensia, 2014)
Obecnie można zaobserwować szczególny rodzaj duchowości: jej różnorodność poglądów mających negatywny wpływ na - między innymi - prawdę, dobro i piękno. Ta niebezpieczna sytuacja pociąga za sobą radykalne podejście w ludzkim życiu. W niniejszym artykule przedstawiam kontemplacyjny wzór istnienia zgodnego z rzeczywistością, głęboką refleksją czy modlitwą. Na początku występuje fundamentalny opis istnienia dla wszelkich realistycznych analiz, następnie - intuicja i jej rodzaje, definicja poznania kontemplacyjnego, współistnienie prawdy i dobra jako wartości transcendentalnych, a także aspekty antropologiczny i psychologiczny. W końcu - powiązania pomiędzy kontemplacją a metafizyką oraz teologią naturalną. Te szczegółowe elementy poznania tworzą strukturę kontemplacji.