Katecheza biblijna w parafii skierowana do osób dorosłych - Stypulkowska, Beata (Analecta Cracoviensia, 2014)
Niniejszy artykuł podejmuje zagadnienie katechezy biblijnej skierowanej do osób dorosłych w świetle obowiązujących dokumentów kościelnych i opracowań. Wzięto pod uwagę podstawowe dokumenty katechetyczne: adhortację apostolską Jana Pawła II o katechizacji w czasach współczesnych Catechesi tradendae, dokument Kongregacji ds. Duchowieństwa zatytułowany Dyrektorium ogólne o katechizacji, dokument Konferencji Episkopatu Polski zatytułowany Dyrektorium katechetyczne Kościoła katolickiego w Polsce oraz dokument Międzynarodowej Rady do Spraw Katechezy zatytułowany Katecheza dorosłych we wspólnocie chrześcijańskiej. Niektóre linie i ukierunkowania i następny dokument Konferencji Episkopatu Polski - Dyrektorium duszpasterstwa służby liturgicznej. W artykule przedstawiono zagadnienie katechezy dorosłych w parafii ze zwróceniem uwagi na katechezę biblijną, wymieniono niektóre formy i metody katechezy biblijnej w parafii, a na końcu podano propozycje dotyczące przekazu treści biblijnych.