Uwagi na temat możliwości rozróżniania między "formą" a "sensem" ekspresji religijnej - Chmiel, Bogumił (Analecta Cracoviensia, 2016)
Przedmiotem artykułu jest przedstawienie problematyki związanej z leżącym u podstaw"modernizacji" języka teologii rozróżnieniem na absolutny/ahistoryczny "sens"Objawienia oraz jego relatywną/dziejowo uwarunkowaną "formę". Celem analiz jestwykazanie, że owo rozróżeninie nie może być pojmowane jako obowiązujące absolutnie.Jest ono jedynie relatywnie ważne, gdy występuje w ramach poszczególnychteologicznych "paradygmatów". Dodatkowo wskazano argumenty za tezą, wedlektórej takie próby "modernizacji" form wyrazu mogą przyczyniać się do stopniowejlaicyzacji chrześcijańskiego przesłania.