Ontvankelijkheid als risico: De Bijbel en hermeneutische volwassenwording in het voortgezet onderwijs - With, Fianne de (Handelingen, 2025)
Tegen de achtergrond van de hoge mate van controle, prestatiedruk en maakbaarheid die westerse samenlevingen kenmerkt, vragen zowel pedagogische als theologische stemmen om ruimte voor ontvankelijkheid. In dit artikel staat de vraag centraal wat een grondhouding van ontvankelijkheid betekent voor het omgaan met bijbelse teksten en narratieven in het voortgezet onderwijs. Allereerst laat ik zien dat zowel pedagogische als theologische stemmen tonen dat een ontvankelijke grondhouding de basis is voor volwassenwording. Op basis hiervan wordt ook zichtbaar dat volwassenwording een hermeneutisch aspect heeft. Vervolgens ga ik na hoe dit de praktijk van het omgaan met de Bijbel met jongeren in het voortgezet onderwijs uitdaagt. In het derde deel beschrijf ik op basis van groepsinterviews met docenten godsdienst/levensbeschouwing hoe een grondhouding van ontvankelijkheid zichtbaar wordt in hun onderwijspraktijken, en hoe zij hun eigen rol in het omgaan met de Bijbel met jongeren begrijpen. Deze bevindingen worden tot slot bediscussieerd in het licht van hermeneutische volwassenwording.