Intentioneel-meditatieve preekvoorbereiding: Een pleidooi voor exercitia spiritualis - Neele, Adriaan (Handelingen, 2025)
Het proces van preekvoorbereiding verloopt in de gereformeerde traditie volgens een vastomlijnd proces – van interpretatie naar communicatie. Daarbij is de vraag ‘hoe kan ik de boodschap overbrengen die ik in de tekst heb gevonden?’ belangrijk. De homileet wordt hierbij genoodzaakt om een analytische en cognitief-kritische leeshouding aan te nemen. De vraag is echter of deze omgang met de tekst de betekenis werkelijk ontsluit. Om te resoneren met de binnenkant van een tekst is geen beschikbaarheid, maar toegankelijkheid nodig.