Ontvankelijkheid: Over de betekenis van receptiviteit voor de praktische theologie - Kater, Maarten J. (Handelingen, 2025)
‘Wie luistert, weet meer’ is de talloze keren herhaalde slogan van NPO1. De eeuwenoude levensregel van Benedictus begint met het woord ‘luister’. In het Bijbelboek Spreuken klinkt: ‘Wie antwoordt voordat hij geluisterd heeft, het is hem tot dwaasheid en schande’ (18:13). En wie denkt niet aan woorden die uiteindelijk vertolken wat het geheim is van de ontvankelijkheid van onze Heiland Jezus Christus: ‘Hij wekt mij elke morgen, Hij wekt Mij het oor, zodat Ik hoor als zij die onderwijs ontvangen.’ (Jes. 50:5)?