Hvordan skal vi forstå forholdet mellom etikk og ontologi? – En kritisk lesning av Hilary Putnams og John Caputos metaetikk i lys av Lorenz Puntels forståelse av etiske utsagn - Eikrem, Asle (Teologisk tidsskrift, 2012)
Sammendrag, I denne artikkelen diskuterer forfatteren i hvilken forstand etiske utsagn kan sies å ha en ontologisk dimensjon. Tre ulike svar på dette spørsmålet presenteres, utformet henholdsvis av en pragmatisk, en fenomenologisk og en metafysisk orientert tenker. Med utgangspunkt i sitt fokus på etikkens kontekstuelle karakter argumenterer pragmatisten Hilary Putnam for at enhver etisk ontologi er tuftet på begrepsmessig relativitet. Mens Putnam dermed begrenser seg til å utelukke «det Gode» som en universell ontologisk grunn for etikken, tar John Caputo et mer radikalt steg idet han forsøker å «dekonstruere» etisk diskurs som sådan. Lorenz Puntel forsvarer, på sin side, muligheten for å utvikle en universalistisk orientert etikk med en eksplisert ontologisk dimensjon. Med utgangspunkt i Puntels begrepsskjema argumenterer artikkelforfatteren for hvordan flere av Putnams og Caputos argumenter mot mulighetene for en universalistisk etikk svikter, samtidig som han forsøker å vise hvordan flere aspekter ved deres kritikk kan integreres i et rammeverk for en ontologisk orientert fallibilistisk universalistisk etikk.