Inkarnasjon, kors og smertens fenomenologi - Dahl, Espen (Teologisk tidsskrift, 2015)
Gjennom en fenomenologisk analyse av smerten tar artikkelen til orde for at korset skal forstås som inkarnasjonens fremste manifestasjon. Smerten kan tjene som ledetråd fordi den på unikt vis forankrer menneskets identitet i dets egen konkrete kropp. Artikkelens fenomenologiske analyse av smerten fremhever dens karakter av konkresjon, avstandsløshet, utveisløshet og passivitet. Ved å underkaste seg denne smerten identifiserer den inkarnerte Gud seg uforbeholdent med det menneskelige på korset - konkret, avstandsløst, utveisløst og passivt naglet fast. Korset er likevel ingen resignasjon overfor det negative, men en protest. Smerten og døden får ikke siste ord, men viser ut over seg selv til sin motsetning, til legemets oppstandelse.