Noter til gjenfødelse - Dåpsteologien i parateksten til Bibelselskapets oversettelser 1959–2011 - Klepp Beckmann, Morten (Teologisk tidsskrift, 2015)
Denne artikkelen retter søkelyset mot teologiske interesser i norsk bibeloversettelsestradisjon, med fokus på dåpsteologien uttrykt i parateksten (overskrifter, noter, krysshenvisninger, kommentarer, ordforklaringer) til Bibelselskapets oversettelser i perioden 1959-2011. Med basis i materiale fra Bibelselskapets arkiver beskrives håndteringen av kontroversen om de konfesjonelle dåpsnotene ved Ungdomsoversettelsen av 1959 og utviklingen frem til NO78/85 og Bibel 2011. Artikkelen vurderer om man kan spore en bestemt teologi i parateksten til Bibelselskapets oversettelser i den aktuelle perioden. Artikkelen viser hvordan den konfesjonelle utviklingen preger parateksten til dåpstekster i Bibelselskapets oversettelser i denne perioden, fra et sær-luthersk preg i Ungdomsoversettelsen frem mot en større økumenisk følsomhet omkring dåpsspørsmålet i NO78/85 og Bibel 2011, selv om disse oversettelsene fremdeles bærer preg av en luthersk dåpsteologi på enkelte steder.