Pregled zgodovine, poskus ukinitve in ponovno rojstvo slovensko-ameriške Župnije sv. Jožefa v Jolietu v zvezni državi Illinois - Herle, Dominik Janez (Edinost in dialog, 2025)
Članek obravnava zgodovino slovensko-ameriške Župnije sv. Jožefa v Jolietu v zvezni državi Illinois s poudarkom na poskusu njene ukinitve leta 2024 in uspešnem boju župljanov za njeno ohranitev. Župnija sv. Jožefa je bila ustanovljena leta 1891, da bi zadovoljila potrebe rastoče slovenske skupnosti po verskih obredih v maternem jeziku. Skozi svojo zgodovino je igrala pomembno vlogo v življenju slovenskih priseljencev, saj jim je nudila duhovno oskrbo, izobraževanje in prostor za druženje. Leta 2024 se je jolietski škof Ronald Aldon Hicks odločil župnijo ukiniti in jo združiti z drugimi župnijami v škofiji. Svojo odločitev je utemeljil z upadanjem števila župljanov, finančnimi težavami in pomanjkanjem duhovnikov. Župljani Sv. Jožefa so se odločno zoperstavili škofovi odločitvi. Menili so, da so škofove trditve netočne in da župnija še vedno igra pomembno vlogo v življenju slovensko-ameriške skupnosti. Vložili so pritožbo na Dikasterij za duhovnike v Vatikanu, v kateri so ovrgli vse škofove argumente. Dikasterij je 20. avgusta 2024 ugodil prošnji župljanov in razveljavil škofov odlok. To je pomenilo veliko zmago za Župnijo sv. Jožefa in slovensko-ameriško skupnost v Jolietu. Članek poudarja pomen etničnih župnij kot središč verskega, kulturnega in družabnega življenja priseljenskih skupnosti.