Rajhmanova gesla v slovenskih leksikonih - Bošnjak, Blanka (Edinost in dialog, 2025)
Jože Rajhman (1924-1998) velja zaradi prevladujočega poglobljenega teološkega in literarnozgodovinskega raziskovanja še posebej Trubarjevega življenja in dela za t. i. »trubarologa«. V prispevku je predstavljen pomen objavljenih Rajhmanovih gesel v slovenskih leksikonih, med katerimi količinsko prevladujejo tista, ki so vezana na slovenski protestantizem 16. stoletja in starejšo slovensko književnost. Tematiko Rajhmanovih gesel lahko razporedimo v dve večji skupini, in sicer stvarna, vezana na slovensko protestantiko ter druga, in biografska gesla slovenskih protestantov in s tem obdobjem povezanih še drugih akterjev ter druga avtorska gesla starejšega slovenskega slovstva. Rajhmanova gesla so objavljena predvsem v temeljnih slovenskih leksikonih, kot so Slovenska književnost (1996), Enciklopedija Slovenije (1987, 1988, 1990, 1992, 1995), Slovenski biografski leksikon (1982) ter Katehetsko-pedagoški leksikon (1992).