Die wêreld en ons - Kruger, D. W. (Koers, 1948)
Vyftien eeue gelede het die toenmalige beskaafde westerse wêreld ’n onsaglike politieke, kulturele en morele krisis deurgemaak, gedeeltelikas gevolg van inwendige verrotting en gedeeltelik deur die druk van barbaarsehordes van buite. Die Romeine van daardie tyd was verbysterden verslae, want met die instorting van hulle administratiewe en sosialestrukture het dit geskyn of ook die fondamente van die Christendom tot ondergang gedoemd was.