Die konkrete eksperiment, die abstrakte begrip en die steeds ontvlugtende misterie van die natuurwetenskap - Van den Berg, J. A. (Koers, 1950)
Laat ons uitgaan van die empiries-induktiewe standpunt van dienatuurwetenskappe en nagaan hoe natuurwetenskaplike teorieë opgebouword. Wanneer ons dan van die konkrete eksperiment na die abstraktebegrip oorgaan, toon ’n ontleding aan dat die navorser, wat eers sekerwas, onseker word, en dat die pogings om tot ’n fundamentele teorie te kom teleurstel juis as gevolg van sy eensydige uitgangspunt.