Oorzaken en gevolgen in de Kaapse geschiedenis ten tijde van de compagnie - Smitskamp, H. (Koers, 1952)
„Stichter tegen wil en dank”: zo is Jan van Riebeeck door zijn biograaf getypeerd. Uit zijn werk aan de Kaap is iets volkomen andersvoortgekomen, dan hij, in overeenstemming met zijn lastgevers, met devestiging van de nederzetting had bedoeld.