Die beginsel: eenheid en differensiasie - Stoker, H. G. (Koers, 1962)
1. Wat is a. Wetenskap en b. W ysbegeerte? (Vgl. 1>1. 113—150). a. Wetenskap vind sy oorsprong in voorwetenskaplike (wo. lewens- en wêreldbeskoulike) keimis. Voorwetenskaplike kennis is in ons ,alle- daagse’ (resj). .naïewe’ ) ,ervaring’ sónder besonder aksent met ons hele ,lewe’ vervleg. Daarenteen is wetenskap i. kennis wat as sodanig opsetlik in die brandpunt van belangstelling gestel is; ii. wat soveel moontlik ge- verifieer (begrond en bewys) is; iii. wat (deur samehange bloot te lê, deur verstaan en verklaarj soveel moontlik sistematies uitgebou is; en iv. vir die vorming waarvan soveel moontlik tegniese metodes gebruik is. Wetenskap kan ingedeel word in i. Teologie (met Ouranologie en Angelologie), ii. Wysbegeerte en iii. die Vakwelenskappe.