Mythe en Geschiedenis 1 ) - Groningen, B. A. van (Koers, 1963)
Het onderwerp van de voordracht luidt: Mythe en Geschiedenis. Deze woorden bepalen terstond den inhoud. Wij zullen onze aandacht moeten bepalen bij de mythe, bij de geschiedenis, en ten derde bij datgene wat uitgedrukt wordt door het kleine voegwoordje „en”. Het is duidelijk, dat de twee begrippen, als weergave van werkelijke verschijnselen, eerst op zichzelf en in onderlinge vergelijking zullen moeten beschouwd worden. Maar ook zullen wij moeten nagaan, welke pla ats beide innemen in den ontwikkelingsgang der mensheid. Het is ook niet vreemd, dat een classicus erover spreekt. Want weliswaar komt geschiedenis in vele cultuurkringen in verschillende vormen voor, maar de vorm, die onze zogenaamde westerse cultuur aanvaardt en beoefent, is van Griekse oorsprong. Trouwens, zowel mythe als historie zijn uit het Grieks afkomstige woorden.