Kultuuropvoeding en die gemeenskap: Enkele christelike-wetenskaplike perspektiewe. Deel 1 - Schoeman, P. G. (Koers, 1991)
In 'n vorigc arlikel (Sclioeniun, 1990:511-534) liet dit gegaan oni die blootlegging van beskawingsontwikkelingsnorme wat in ’n funderende tydsrigting ten opsigte van die liisioriesc aspek gelce is, en is die a andag toegespits op kiiltiiurverdieping soos dit gckoiistiliieer word deuir die voor-historiese bestaanswyses van die opvoedeiing. In die onderhawige artikel word gefokus op beskawingsontwikkelingsnorme wat in ’n regulatiewe, oflcwel transendentaie tydsrigting vanaf die historiese aspek van die werklikheid gelee is, en word die nioo n tlik h ed e van kiiltuurverdiep ingdeur die na-historiese asp ek te van die menslike b e staan tentatief aan die orde gestel, aangesien ontslote kiiltmirontwikkcling sonder iiitsondering in verband staan met die regiilatiewe rigting van die hisloriese aspek (Dooycweerd, 1955; 265 266).