Sententia facit ius (D. 5,2,17,1): ze studiów nad najnowszym orzecznictwem Roty Rzymskiej w sprawach nullitalis matrimonii (2012-2013) - Góralski, Wojciech (Płocki Instytut Wydawniczy, 2023)
Poznanie prawdy o danym małżeństwie i wydanie sprawiedliwego wyroku w procesie nullitatis matrimonii wymaga dobrej znajomości nie tylko kanonicznego prawa małżeńskiego, lecz również orzecznictwa Trybunału Roty Rzymskiej, owego „wzorcowego dzieła mądrości prawniczej” (Benedykt XVI do Roty Rzymskiej 26 stycznia 2008 roku). W myśl kan. 19 KPK judykatura rotalna kształtuje i utrwala znaczące zasady w rozstrzyganiu spraw małżeńskich, stanowiąc jedno z uzupełniających źródeł prawa; ma się też przyczyniać do jednolitości orzecznictwa kościelnego (art. 200 § 1 Konstytucji apostolskiej Franciszka Praedicate Evangelium z 11 lutego 2022 roku). Oddawana do rąk Czytelnika praca, będąca prezentacją piętnastu wybranych orzeczeń rotalnych (w tym siedmiu niepublikowanych) z lat 2012-2023, opatrzonych komentarzami, w sprawach o nieważność małżeństwa z różnych tytułów, ma na celu przybliżenie sędziom i pozostałym pracownikom Trybunałów diecezjalnych i metropolitalnych (również adwokatom) najnowszego orzecznictwa rotalnego w tym zakresie.