P’jatidesjatnicʹka misijna ekleziologija: geneza ta rozvitok u CHCH st. - Mokienko, Michail (Bogoslovskie razmyšlenija, 2014)
Pojednannja misii͏̈ ta ekleziologii͏̈ v ramkach danogo doslidžennja vigljadaje logičnim krokom. Ce pov’jazano ne liše z populjarnimi nini sprobami nalagoditi dialog miž sistematičnim bogoslov’jam ta misionersʹkimi disciplinami, a perš za vse, z prirodoju p’jatidesjatnicʹkogo ruchu. Na dumku predstavnika Birmingemsʹkoi͏̈ školi vivčennja p’jatidesjatnictva E. Lorda, jakščo v fokusi doslidžennja znachoditʹsja ekleziologija i͏̈i͏̈ ne možna rozgljadati z p’jatidesjatnicʹkoi͏̈ perspektivi bez obgovorennja vplivu misii͏̈. Doslidnik rezjumuje: «Ne povinno buti možlivim viddiliti ekleziologiju ta misiju, - vsja ekleziologija maje buti natchnena misijeju, a budʹ!jaka misija maje buti cerkovnoju». Choča ostannij element viklikaje diskusii͏̈, rozgljad p’jatidesjatnictva na stiku misiologii͏̈ ta ekleziologii͏̈ je nadzvičajno aktualʹnim.