Yeni Dini Hareketler - Ekşi, Hilal (Dinî araştırmalar, 2025)
Yeni Dini Hareketler olarak adlandırılan yeni inanma biçimleri ve yapılanmaları Batı dünyasında uzun zamandan beri tartışılan bir mevzudur. Ancak Türkiye’de söz konusu alan henüz yeni gelişmeye başlamıştır. Toplumsal yapı farklılıklarının bir çıktısı olarak değerlendirilebilecek olan bu görünüm yeni dini hareketleri inceleme biçimlerine de yansıyabilecek bir durumdur. Hâliyle yeni dini hareketlerin organizasyon biçimlerinin incelenerek tipolojilerinin çıkarılması yeni inanma biçimleri hakkında anlamsal görünümleri açığa çıkarmış olacak ve bu alandaki çalışmaların gelişmesine sebebiyet verecektir. Nitekim bu çalışmada incelenen Özlem Uluç’un eseri, yeni dini hareketlerin Batı’daki biçimlerini sosyolojik çerçeveyle göstermesiyle birlikte sunduğu örneklerle de alanın yeni çalışmalarına öncülük etmektedir.