Homo Bioelektromimeticus. System pojęć i hipotez modelowych - Zambrzycki, Marek (Studia Gdańskie, 2013)
Artykuł stawia sobie za cel odpowiedź na pytanie, od któ‑ rego powinien zaczynać się każdy traktat z dziedziny nauk społecznych: kim jest człowiek? Droga do uzyskania odpowiedzi wiedzie dwutorowo: poprzez wykorzystanie perspektywy biofizycznej i antropologicznej. "Dramat" ludzkiego życia naświetlony został bowiem dzięki metodzie mimetycznej René Girarda, a także bioelektronicznej teorii autorstwa ks. Włodzimierza Sedlaka. Niniejszy tekst jest klasyczną rozprawą teo‑ retyczną, której efektem jest system pojęć i hipotez modelowych, opisu‑ jących zależności między poszczególnymi elementami. Ogólna hipoteza zawarta w artykule brzmi następująco: człowiek jest istotą bioelektromi‑ metyczną. Hipoteza ta posłużyła autorowi jako przesłanka m.in. do roz‑ ważań nad implikacjami dla ładu społecznego.