«Zu einer unzüchtigen Ehebrecherin worden»: Thomas Müntzers historiske syn på oldkirken og dets rolle som hjørnestein i hans teologiske virke = «Zu einer unzuchtigen Ehebrecherin worden»: Thomas Müntzer’s Interpretation of History and Its Role as a Cornerstone in His Theological Thinking - Aarvik-Hansen, Sigmund (Teologisk tidsskrift, 2025)
Historiografien rundt reformasjonsteologen Thomas Müntzer har siden 1500-tallet vært sentrert rundt særlig to motpoler, hvor han på den ene siden fremheves som en slags proto-kommunist og på den annen som en «svermer» med en utpreget hang til eskatologisk tenkning. Denne artikkelen fremhever at begge tradisjonene kan forsones og forklares dersom man tar i betraktning Müntzers historiesyn, hvor en fremhevelse av apostelkirken står særlig sterkt: Müntzers sosiallære og eskatologi fremstår således som retoriske henvisninger til et fortidig og svunnet ideal, heller enn en radikal form for teologi. Avslutningsvis formaner artikkelen til en analyse av andre såkalte «radikale» reformasjonsteologer fra et liknende perspektiv.NøkkelordReformasjonshistorieThomas Müntzerhistoriefortolkningapostoliske idealer