Mimesis i przemoc u podstaw Girardowskiej teorii kształtowania się zjawisk kulturowo-społecznych - Urbańsak-Szymoszyn, Anna (Rocznik antropologii historii, 2013)
W artykule przeanalizowano podejście René Girarda do pojęcia mimesis i zjawisk kulturowych opartych na zjawiskach mimetycznych. Na podstawie jego publikacji uporządkowano wielopłaszczyznowe i niekiedy wielorakie rozumienie przez Girarda zjawiska mimesis oraz traktowanie go jako jednego z najważniejszych fundamentów działań kulturowo-społecznych. Na początku streszczono opinie naukowców dotyczące Girarda i jego teorii. Następnie przeanalizowano pojęcia występujące w jego pismach: imitatywność, mimesis, pożądliwość, trójkąt mimetyczny, odróżnorodnienie, scandalon, model-rywal, hubris, układ bliźniaczy, mimesis rywalizacji, mimesis antagonistyczna, mimesis tłumu, mimesis pojednawcza, kryzys mimetyczny. W drugiej części artykułu przeanalizowano rolę mimesis w rozpadzie grupy społecznej i ścisłe z tym powiązanie stereotypów prześladowczych i kozła ofiarnego. Podkreślono związek mimesis z kulturą i religią, w tym z systemem zakazów (tabu), oraz rolę, jaką pełni zjawisko sakralizacji ofiary. Artykuł kończy się wypunktowaniem kilku wspomnianych przez Girarda form zabezpieczenia społecznego przed kryzysem mimetycznym: system sądowniczy, mitologia, normy, zakazy oraz rytuały, w tym ofiarniczy, a także opętanie rytualne i obrzędowe użycie masek.