Liever een boekwinkel dan een disco. Ratio en emotie rondom her- en nevenbestemming van kerkgebouwen - Gelderloos, Jacobine (Jaarboek voor liturgieonderzoek, 2012)
Tussen 1975 en 2008 werden in totaal circa 550 protestantse kerkgebouwen afgestoten, mede als gevolg van het feit dat door het Samen-op-Weg proces en het daaruit ontstaan van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gemeenten werden samengevoegd en gebouwen overbodig werden.