Herdenkingscultuur tussen erfgoed en ritueel. De verleiding van het presentisme - Frijhoff, Willem (Jaarboek voor liturgieonderzoek, 2012)
Zowel erfgoed als herdenking zijn thema’s die thans, en wellicht meer dan ooit, centraal staan in het collectieve zelfverstaan van veel groepen en gemeenschappen in de bevolking van West-Europa. De vormen die de relatie tussen erfgoed en herdenking aanneemt voegen zich ook des te gemakkelijker naar een ritueel idioom daar vrijwel alle ritueel naar vorm en uitvoering een meer of minder nauwe relatie tot erfgoed heeft. Ritueel ont-staat niet ex nihilo, maar ontleent zijn materiële vorm en het design van zijn performance gewoonlijk aan het historische geheugen van een groep, gemeenschap, cultuur of samenleving.