De vormgeving van de kruiscultus in de christelijke Oudheid en de Middeleeuwen - Tongeren, Louis van (Jaarboek voor liturgieonderzoek, 2006)
In grote lijnen kan de ontwikkeling van de westerse liturgie gezien worden als een geleidelijk proces waarbinnen zich een overgang heeft voltrokken van diversiteit naar uniformiteit. Vooral de periode van de late Oudheid en de vroege Middeleeuwen wordt gekenmerkt door een rijke schakering aan tradities. Er bestonden verschillende liturgische families naast elkaar.