Een gemeenschappelijke oriëntatie. Over de Ritual Studies en ontwikkelingen binnen het liturgiehistorisch onderzoek - Tongeren, Louis van (Jaarboek voor liturgieonderzoek, 2006)
De liturgiewetenschap was één van de partners bij de interdisciplinaire bestudering van rituelen en ritueel handelen waar de Ritual Studies (RS) uit voortgekomen zijn. Andere dragende disciplines waren de godsdienstwetenschappen en de antropologie, vakgebieden die sterk menswetenschappelijk en sociaal-wetenschappelijk georiënteerd zijn. Dat betekent dat de affiniteit met de RS zich vooral manifesteert bij de praktisch-theologische en de pastoraal-liturgische benaderingen binnen de liturgiewetenschap.