İslam Öncesi Dönemden Günümüze: Araplar - Çakmak, Fatih Muhammed (Dinî araştırmalar, 2024)
Çalışmada, Heinz Halm tarafından kaleme alınan; kitabelerden, vakayinamelerden, gazetelerden, sözlü kaynaklardan vesair tarihî kaynaktan yararlanılarak Arap tarihinin anlatıldığı çalışma değerlendirilecektir. "İslam Öncesi Dönemden Günümüze: Araplar" ismiyle Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Fahrettin Haliloğlu’nun tercüme ettiği eser, millet varlığı milat öncesi dönemlere uzanan Arapların, tarih boyunca içinden geçtikleri süreçleri ele alma iddiasını taşımaktadır. Bu iddianın varlığı, çalışmanın kritik için seçilmesinin temel nedenini oluşturmaktadır. İslam öncesi dönemden 21. yüzyıla kadar oldukça geniş bir zamanı kapsayan bir çalışmada Arapların tarihinin hangi açılardan ele alındığı önemli olmakla birlikte; söz konusu tarihi akış içerisinde Alman bir araştırmacı gözüyle Hz. Peygamber’in risaletinin ne şekilde işlendiğini ve nasıl yansıtıldığını incelemek, siyer araştırmaları açısından, ayrıca önem kazanmaktadır. Bu çerçevede değerlendirmeye gayret edeceğimiz kitap, "İslam Öncesi Arabistan", "Arabistan ve İslam", "10. Yüzyıldan 15. Yüzyıla Kadar Arap Dünyası", "1500’den 1800’e Kadar Arap Dünyası", "19. Yüzyıl", "20. Yüzyılda Devlet Oluşumu ve Bağımsızlık" ve "21. Yüzyılın Başında Arap Dünyası" başlıklarıyla yedi bölümden meydana gelmektedir.