Buurtverzet als oefening in 'diepe solidariteit': Actiecomité Behoud de Bieb - Faber, Peter (Handelingen, 2024)
Het belooft een warme zomer te worden in de Amsterdamse Sierpleinbuurt. In de lokale buurtkrant verschijnt net voor de aanvang van de zomervakantie het bericht dat de locatie van de bibliotheek achter het Sierplein in september ‘feestelijk’ gesloten zal worden. Hoezo? Een aantal buurtbewoners staat op en besluit zich samen tegen de aangekondigde sluiting te verzetten. Een kleine drie maanden later zitten ruim honderd buren in een warme bieb en zingen samen het protestlied, geschreven door Sumadi Bambang Utomo: “OBA, OBA, OBA, ga niet aan de haal. OBA, OBA, OBA, je bent van ons allemaal!” Diezelfde avond klinkt het lied via de Amsterdamse nieuwszender AT5 in diverse Amsterdamse huiskamers. Een van de betrokken buren ben ikzelf: buurtbewoner, opbouwwerker en theoloog. Nu, enige tijd later, wil ik op zoek naar wat een dergelijke gezamenlijke strijd voor het behoud van een publieke voorziening theologisch mogelijk te zeggen heeft. Ik zal dit doen aan de hand van het werk van Joerg Rieger en diens begrip ‘diepe solidariteit’.