Zonder woorden - Rosmolen, René (Handelingen, 2024)
De Duitse kunstenaar Johannes Wickert (1954) ging als 16-jarige boerenzoon naar de Hogeschool voor de Kunsten. Hij bleek een multitalent; daarnaast studeerde hij gerontologie en fysica en hij promoveerde als psycholoog. Wie bij deze schilder een portret bestelt, wordt gevraagd om zijn voeten te tonen. Voeten beschouwt Wickert als hoogst individueel, vergelijkbaar met een vingerafdruk. ‘Hoe iemand op de grond staat en gaat is voor mij een verborgen indicatie hoe iemand in het leven staat en gaat’, zegt hij. ‘Onze voeten zijn het enige lichaamsdeel waarmee we in nauwe verbinding staan met Moeder Aarde. Hoe je met beide voeten op de grond staat en gaat is een levensopgave voor ons allemaal: een plek te vinden …’ Dat geeft te denken.