Selvstendighetens skyggeside: Presters autonomi og ansvar for involveringsstrategier i gudstjenestearbeidet, Pastors’ Autonomy and Involvement Strategies in Sunday Services = The Drawbacks of IndependencePastors’ Autonomy and Involvement Strategies in Sunday Services - Sirris, Stephen (Teologisk tidsskrift, 2024)
Denne artikkelen anlegger et pastoralteologisk og profesjonsteoretisk perspektiv på presters selvstendighet og samarbeid i gudstjenesten. Problemstillingen er: Hvordan sammenholder prester sin autonomi med involvering av andre i gudstjenestearbeidet? Det empiriske materialet består av fire gruppeintervjuer med totalt 16 prester. Analysen viser at prestene har stor refleksiv autonomi i gudstjenesteforberedelsene. De bærer ansvaret for gudstjenestegjennomføringen og involverer andre, men peker på at menighetsråd og ansatte med fordel kan ta mer ansvar og initiativ. Videre erfarer prestene manglende tid til å involvere frivillige. Prestene tar fagansvar og bruker autonomien til å finne pragmatiske løsninger, men utøver i liten grad et ledelsesansvar som prioriterer utviklingen av langsiktige involveringsstrategier.