Von den Anfängen des Hohenliedes zum Rabbinischen Verständnis im Midrasch Hoheslied Rabba - Rapp-de Lange, Birke (Proeven van vrouwenstudies theologie ; deel VII, 2002)
In haar proefschrift bestudeert Birke Rapp-de Lange de rabbijnse interpretatie van het Hooglied. In haar artikel biedt zij een overzicht van diverse benaderingen waarin het Hooglied geïnterpreteerd wordt als een tekst over de liefde tussen God en zijn volk, een drama, een liturgie uit de vruchtbaarheidscultus, een reeks huwelijksliederen of liefdesliederen. Feministische interpretaties van het Hooglied bieden daarnaast een intertextuele en dikwijls bewust subjectieve benadering en brengen nieuwe thema's in het onderzoek in, zoals de genderproblematiek. Volgens de rabbijnse interpretatie behandelt het Hooglied de liefde tussen God en zijn volk en wordt dit boek geïnterpreteerd als een soort historische allegorie. Deze algemene beoordeling van de rabbijnse traditie dient echter genuanceerd te worden, wil men het interpretatieproces begrijpen. Het artikel eindigt met een karakterisering van de midrasj Shir haShirim Rabba (Hooglied Rabba). Deze tekst werkt de toepassing van het Hooglied nog verder uit door vele details en diverse verwijzingen naar bijvoorbeeld het Sanhedrin en post-bijbelse gebeurtenissen toe te voegen.