De weergave van het tetragrammaton in de Nieuwe Bijbelvertaling - Vander Stichele, Caroline (Proeven van vrouwenstudies theologie ; deel VI, 2000)
In 'De weergave van het tetragrammaton in de Nieuwe Bijbelvertaling' pleit Caroline V ander Stichele voor een gekwalificeerd beroep op de traditie waar het de HEER-kwestie betreft. Het principe van het substitueren van het tetragrammaton zelf speelt al in de grondtekst. Het is dan ook beter zich daarop te richten dan op de vorm die de substitutie met het woord kurios in de Septuaginta heeft gekregen. Vander Stichele onderbouwt met taalkundige, filosofische en theologische argumenten haar pleidooi om het tetragrammaton 'onvertaald' te laten. Zo staat het voor de onherleidbaarheid van deze naam. Dit laatste aspect kan nog extra worden versterkt wanneer de Hebreeuwse letters worden gehandhaafd. Met Doude van Troostwijk ziet Vander Stichele daarin een mogelijkheid tot verdergaande bezinning. Zo wordt men immers gedwongen bij het voorlezen steeds een keus te maken.